به گزارش گذراقتصاد؛ تاثیرات قطعی با حباب قیمتی همراه بوده است و به عوامل زیادی برای بازگشت قیمتها به کانال سابق خود نیاز داشته است. در صورتی که این مساله برای تاثیرات مقطعی به این شکل نبوده و پس از فروکش تاثیرات روانی اخبار، نرخ بازار خودرو به سرعت به کانال خود بازگشته است.
پس از گذشت ۳ روز از اعلام نتایج انتخابات آمریکا، بازار خودرو ایران با دو رویکرد مذکور بررسی میشود، اما تاثیر پیروزی ترامپ بر بازار خودرو ایران چگونه خواهد بود؟ تاثیرات قطعی یا تاثیرات مقطعی؟
تاثیرات مقطعی انتخابات آمریکا بر بازار خودرو
برخی کارشناسان معتقدند که اهمیت انتخابات آمریکا نباید تا این حد بر بازارهای داخلی، به ویژه بازار خودرو، تأثیر بگذارد. به گفته آنها، تحریمها و مسائل اقتصادی همچنان ادامه دارند و تغییرات در فضای بینالمللی نباید تأثیرات عجیب و غریبی بر قیمتها و بازار خودرو بگذارد. تجربههای گذشته نشان داده که واردات خودرو، حتی به شکل محدود و قطرهچکانی، تأثیر مستقیمی بر شکستن حباب قیمتی محصولات چینی گذاشته است.
این دسته معتقد است که با توجه به تعرفههای بالای واردات و محدودیتهایی که برای خودروهای وارداتی وجود دارد، این خودروها به ندرت تأثیر مستقیمی بر بازار خودروهای داخلی گذاشتهاند، اما با افزایش عرضه خودروهای وارداتی در نهایت بازار متعادلتر شده و قیمتها را به سطح واقعی نزدیکتر کرده است.
به گفته کارشناسان مدافع تاثیرات مقطعی، دولت قیمتها را تثبیت خواهد کرد. این کارشناسان علت کاهش تقاضای خودرو را پررسیک بودن بازار خودرو دانستهاند که طی سالیان گذشته منجر به کاهش اعتماد مردم برای سرمایهگذاری شده است.
تاثیرات قطعی انتخابات آمریکا بر بازار خودرو
این دسته از کارشناسان معتقدند که با توجه به تنشهای منطقه و مواضع ترامپ نسبت به ایران، اقتصاد کشور وارد بحرانی پیچیده خواهد شد.
افزایش قیمت در انتظار بازار خودرو ایران
امیرحسن کاکائی به تحلیل وضعیت کنونی بازار خودرو پرداخت و گفت:«بازار ایران این روزها در شرایط عجیبی قرار دارد. اخیراً دلار تا مرز ۷۰ هزار تومان افزایش یافت، اما به طور کلی بازارها طی شش ماه گذشته راکد شدهاند. منطقه ما در شرایطی قرار دارد که به نظر میرسد قیمتها به زودی افزایش پیدا کنند، اما تا کنون این افزایش در بازار خودرو مشاهده نشده است.»
وی ادامه داد: «یک عامل میتواند این باشد که جامعه به نوعی خسته شده است؛ خستگی از تلاطمهای اقتصادی و شکست در سرمایهگذاریهای مختلف. مردم دیگر نمیدانند کجا سرمایهگذاری کنند و به بنبستی در این زمینه رسیدهاند. به رغم افزایش قیمتها در یک ماه اخیر، شاهد تغییرات قابل توجهی در بازار خودرو یا مسکن نبودهایم.»
کاکائی اضافه کرد: «در حالت معمول، وقتی قیمت ارز بالا میرود، باید قیمت کالاهایی مانند خودرو نیز افزایش یابد. اما در شرایط کنونی، این روند در بازار خودرو مشاهده نمیشود. این ممکن است به دلیل تغییرات اجتماعی و اقتصادی در کشور باشد که برخی افراد به فکر خروج سرمایههایشان از ایران افتادهاند.»
او با اشاره به ابهام در سیاستهای دولت و تناقضات موجود گفت: «در حالی که قیمت کالاهای اساسی روز به روز افزایش مییابد، دولت نگران کنترل قیمت خودرو است. این تناقضات باعث سردرگمی مردم و در نتیجه رکود بازارها شده است.»
کاکائی همچنین به تحولات سیاسی بینالمللی اشاره کرد و افزود: «با توجه به حضور ترامپ و تحولات سیاسی احتمالی، احتمال تغییر در رفتار بازار وجود دارد. هرچند هنوز مشخص نیست این تحولات به چه صورت بر بازار اثر خواهد گذاشت، اما به نظر میرسد که این شرایط میتواند باعث ایجاد تغییرات در قیمتها شود.»
بیتفاوتی نسبت به بحرانهای اقتصادی
وی با انتقاد از عملکرد دولت در مواجهه با بحرانها گفت: «دولت در شرایط فعلی به نظر میرسد تمرکز زیادی بر مسائل داخلی ندارد. بحرانهایی همچون ناترازی برق، گاز، و آب در کشور وجود دارند، اما دولت بهنظر میرسد بیشتر بر مسائل خارجی و تنشهای سیاسی متمرکز است. این رویکرد بیتفاوتی نسبت به مسائل اقتصادی داخلی میتواند بحرانهای بیشتری را به همراه داشته باشد.»
کاکائی در پایان اظهار داشت: «با ورود ترامپ و تشدید تنشهای بینالمللی، وضعیت اقتصادی داخلی کشور تحت تاثیر قرار خواهد گرفت. در شرایط کنونی، تمرکز دولتمردان بیشتر بر مسائل خارجی است تا مشکلات اقتصادی داخلی که این امر میتواند وضعیت اقتصادی کشور را پیچیدهتر کند.»
در مجموع بازار خودرو ایران در واکنش به پیروزی ترامپ و تحولات سیاسی خارجی، احتمالا دچار تغییراتی خواهد شد، اما اینکه این تغییرات به صورت مقطعی باقی بماند یا به تاثیرات بلندمدت و قطعی منجر شود، بستگی به روند تحولات اقتصادی و سیاسی داخلی و خارجی دارد.
فراز و نشیبهای بازار خودرو ایران و واکنشهای بازار نسبت به اخبار گوناگون حتی کارشناسان این صنعت را در دو جبهه مختلف قرار داده است، اما تجارتنیوز برای هفته پیشرو با رویکرد اول همراهتر بوده و تاثیرات مقطعی روانی را محتملتر میداند.