به گزارش خبرنگارگذراقتصاد،در حالی هفدهمین نمایشگاه صنعت مالی ایران با حضور فعالان حوزههای بورس، بانک، بیمه و فینتک، با هدف ایجاد بستر تعامل، همافزایی و توسعه پایدار بازارهای مالی کشور افتتاح شد که محمد شیریجیان، معاون سیاستگذاری پولی بانک مرکزی در این مراسم به اهمیت برگزاری نمایشگاه صنعتی و کنگره مرتبط اشاره کرد وگفت: هدف این نمایشگاه تقویت ارتباط بین بخش واقعی اقتصاد و صنعت مالی است.
وی بر نقش حیاتی صنعت مالی در توسعه اقتصادی پایدار تأکید کرد و میگوید که صنعت مالی باید کارآمد، اثربخش و مستمر باشد تا بتواند به بخش واقعی اقتصاد کمک کند، بهویژه در تأمین مالی زنجیرههای تولید و زیرساختها با اولویتهای ملی کشوراست.
شیریجیان اشاره کرد: در حال حاضر فاصلهای بین وضعیت مطلوب و واقعیتهای موجود وجود دارد که این مشکل ناشی از نیاز به اصلاحات ساختاری در درون صنعت مالی است.
وی بر نقش بازار سرمایه به عنوان یکی از دو بال اصلی نظام تأمین مالی کشور تأکید کرد و گفت: باید نقش بلندمدت در تأمین مالی طرحهای توسعهای و زیرساختی پررنگتر شود، در حالی که بانکها و مؤسسات اعتباری باید بیشتر بر تأمین مالی کوتاهمدت تمرکز کنند تا به تداوم فعالیت بنگاهها کمک کنند.
وی بر ضرورت توسعه ابزارهای مالی و اصلاح ساختاری در صنعت مالی تأکید کرد وگفت: هم بازار سرمایه و هم بازار پول باید نقش واقعی خود را ایفا کنند و به بخش واقعی اقتصاد کمک کنند.
معاون سیاستگذاری پولی بانک مرکزی، بر اهمیت تعیین اولویتهای اقتصادی کشور تأکیدکرد و گفت: عدم تعیین این اولویتها باعث عدم تخصیص بهینه منابع و عدم توسعه پایدار میشود. وی نمونههایی از تأمین مالی در سالهای گذشته ارائه میدهد و نشان میدهد که علیرغم افزایش منابع ارزی، توسعه اقتصادی در حوزههای مختلف مانند صنعت و کشاورزی به اندازه کافی تحقق نیافته است، زیرا اولویتبندی صحیح صورت نگرفته است.
در ادامه، شیریجیان به مشکل اصلی در تأمین مالی کشور اشاره کرد و گفت: بیش از ۹۰ درصد آن بر عهده شبکه بانکی است و تأکید میکند که اگر این منابع با کیفیت نباشند، منجر به ناترازی و پولی شدن تأمین مالی میشود که اثرات منفی بر اقتصاد دارد.
وی بر نیاز به تأمین مالی زنجیرهای و هدفمند تأکید کرد و گفت: تا بتواند به صورت مؤثر در توسعه تولید و اشتغال نقش ایفا کند و سطح رفاه و معیشت مردم را ارتقاء دهد.
معاون سیاستگذاری پولی بانک مرکزی اهمیت مدیریت صحیح تأمین مالی دولت و تمرکز بر پروژههای زیرساختی و عمرانی تأکید کرد و گفت: منابع مالی باید به سمت طرحهای توسعهای و بنگاهها هدایت شوند، نه صرفاً به پرداخت هزینههای جاری دولت بسنده شود.
هدایت منابع اعتباری کشور به سمت مولدهای اقتصادی ۱۴۰۴
معاون سیاستگذاری پولی بانک مرکزی، گفت: بانک مرکزی از ابزارهای مختلفی برای کنترل نقدینگی و تأمین مالی تولید بهره میبرد که هدف آن هدایت منابع اعتباری کشور به سمت بخشهای مولد اقتصادی است.
شیریجیان در خصوص برنامه بانک مرکزی در مهار تورم و حمایت از سرمایه گذاری برای تولید، گفت: بانک مرکزی در سال جاری تمرکز خود را بر مهار تورم و حمایت از سرمایهگذاری قرار داده است. یکی از اهداف اصلی این سیاستها کنترل نقدینگی است که به صورت جدیتر در دستور کار قرار گرفته تا بتوان در میانمدت و بلندمدت، کنترل مناسبی بر تورم و حفظ ثبات قیمتها داشت.
معاون سیاستگذاری پولی بانک مرکزی گفت: در کنار این، مدیریت بازار ارز نیز به طور جدی دنبال میشود تا نوسانات قابل توجهی در بازار ارز ایجاد نشود و نیازهای رسمی کشور با نرخ مناسبی تأمین گردد که از تحولات و نوسانات بازار تأثیر نپذیرد.
به گفته شیریجیان، در حوزه سیاستهای پولی، بانک مرکزی از ابزارهای مختلفی برای کنترل نقدینگی و تأمین مالی تولید بهره میبرد. این ابزارها شامل تأمین سرمایه در گردش و تأمین مالی طرحهای توسعه است که هدف آن هدایت منابع اعتباری کشور به سمت بخشهای مولد اقتصادی است.
وی تصریح کرد: این ابزارها در شبکه بانکی کشور جاری و فعال هستند و برنامهای برای تغییر در نرخ سود یا اصلاح این ابزارها در سال جاری وجود ندارد، چرا که تصمیمگیریها بر اساس شرایط اقتصادی فعلی صورت میگیرد و در صورت نیاز به تصمیمات جدید، آنها اتخاذ خواهد شد.
معاون سیاستگذاری پولی بانک مرکزی ادامه داد: تمرکز بانک مرکزی بر توسعه و بهرهبرداری از ابزارهای موجود است تا بتواند سیاستهای اقتصادی مورد نظر را در جهت کنترل تورم و حمایت از رشد اقتصادی اجرایی کند.