به گزارش گذراقتصاد، این روزها با وجود همه نوسانات ناشی ازتنش های اقتصادی- سیاسی، اقبال عمومی نسبت به سرمایهگذاری در بازار بورس افزایش داشته است. از این رو ضرورت آشنایی با مفاهیم و اصطلاحات اولیه بورس بیشتر از قبل احساس میشود.
در ادامه به بیان توضیحات مختصر فردین آقا بزرگی کارشناس بازار سرمایه و محمد رضا قاسمی کارشناس صندوقهای بورسی و دیجیتال در ۴مورد اصطلاح و کلید واژه رایج در بازار بورس (فناوری هسته معاملاتی، معاملات الگوریتمی، پشتیبانی سیستمهای بازار سرمایه و حمایت از فینتکها) میپردازیم.
فناوری هسته معاملات چگونه عمل می کند
آقا بزرگی: با توجه به زیر ساخت مناسبی که برای بهرگیری از فناوری داریم لازم است زیر ساخت موجود و فناوریهای بروز دنیا را در راستای توسعه بازار سرمایه داخلی استفاده کنیم.در حقیقت سامانهای مورد استفاده در هسته معاملات مانند نظام بازار بورس یورونکست است که این سامانه ۲۵ سال گذشته در ایران تاسیس شد؛ بنابراین با توجه به زیر ساختهای موجود باید سامانه بازسازی و به سازی شود که زمینه توسعه فراهم شود.
قاسمی: زمانی که بازار بورس به صورت الکترونیکی فعالیت خود را ادامه داد، عرضه و تقاضا افزایش یافت و با افزایش تعداد سفارشات باید بازار معاملات بتواند با سرعت بیشتر پردازش و در شرایط مختلف و حساس بتواند بازار را کنترل کند که باعث شوک و یا پنیک نشود، همچنین سفارشات در دفتر الترونیکی ثبت و نگهداری میشود در نتیجه مچینگ و یا معاملات انجام خواهد گرفت که به این زیر ساخت فنی، هسته معاملات گفته می شود که در مجموع از لحاظ زیر ساخت فنی هایتک، استیبل و از امنیت بالایی برخوردار است.قوانین و مقررات تعیین شده در بحث هسته معاملات باعث کند شدن پیشرفت بورس ایران شده است
سرعت معاملات با الگوریتم افزایش می یابد
آقا بزرگی: در تمام دنیا معاملات به صورت انفرادی و شخصی انجام نمیشود چرا که پلتفرمهای در این حوزه وجود دارد که جایگزین تصمیمات شخصی است، این موضوع در حالی است که ما به شیوه گذشته معاملات انفرادی انجام می شود که با افزودن پلتفرمها سرعت در بخش معاملات افزایش می یابد.
قاسمی: در حال حاضر معاملات با حضور افراد در شعبهها، به صورت الکترونیکی و تلفن انجام نمی شود بلکه با استفاده از ماشین آلات جدید و به روز انجام می شود و این ماشین آلات سالهای طولانی است که در بازارهای مالی دنیا در حال استفاده است، سفارشات بر اساس نیازها و اهداف مختلف ثبت و تولید می شود که باعث صرفه جویی در زمان می شود. اما بازار سرمایه ایران در این بخش نیز از کشورهای جهان عقب مانده است.در حال حاضر ۷۰ درصد از بورسهای دنیا در بستر معاملات الگوریتمی سفارشها ایجاد می شود.
دربخش پشتیبانی سیستم بازار سرمایه چقدر پیشرفت کرده ایم
آقا بزرگی: بک آفیس(دفتر پشتیبانی از شرکت مالی)، در حال حاضر بخش محدودی از خواستههای یوزرها و ارائه دهندگان خدمات بازار سرمایه را پاسخگو هستند.به صورت کلی ۳۰ تا ۴۰ سال در زمینه زیر ساختهای بخش بک افیستها از جهان عقب هستیم و باید این حوزه را تقویت کنیم.
قاسمی: بازارهای مالی دنیا و ایران در بسترهای الکترونیکی پیش میروند و به صورت مدرن سفارشات ثبت می شود.در بحثهای مالی، واریز و برداشتهای ریالی نیازمند سیستمهای حسابداری خاص است و همچنین در بحث معاملات، کارمزد، ریسکها، باید اعتبار سیستم برای این موارد وجود داشته باشد. موضوع دیگر قبل و بعد از معاملات است که باید شرایط از لحاظ اطلاع رسانی و پرتفوی بروزرسانی شود که مشتریان درگیر شرایط نامناسب و پیچیده نشوند؛ به اقداماتی که در این زمینه می شود اتوماسیونهای کارگزاری می گویند. بخش بک افیستها در رابطه با قوانین و مقررات است که در شرایط فعلی ایران در جایگاه مناسبی قرار داریم، آنچه که در بازار مالی کشور باید اتفاق بیافتد و متحول شود، این است که از زیر ساختهای بلاک چین وتوکن سازی داراییها استفاده کند به معنای یکسره فعال باشد و بتوانند تسویه هایشان را در لحظه انجام دهند.
فین تکها
آقا بزرگی: فین تکها یکی از ابعاده دنیای دیجیتال است که پردازش اطلاعات مالی و رقابت بین ارائه دهندگان این خدمات بخش وسعی از تکنولوژی را در بر میگیرد.با توسعه فناوری و رقابت در حوزه بازار سرمایه در دنیای امروزه ما باید در این بخش پیشرفت و توسعه داشته باشیم تا بتوانیم در سطح بین الملل اقداماتی داشته باشیم.
قاسمی: مهمترین حمایت از فین تکها این است که بر بخش رگولیشن متمرکز شود تا در نهادهای فراتر از بانک مرکزی بورس و بیمه با چالشهای برخورد نکنیم و در هر قسمت به مشکلاتی برخورد کردیم و باعث کند شدن رونده نوآوری در بازارهای مالی شود فین تکها و استار تاپهای موجود بتوانند مسئله را حل کنند باعث پیشرفت و موفقیت می شود.