به گزارش گذر اقتصاد، سالها بود مشکل چای سنواتی و اشغال انبارها یکی از معضلات اساسی بخش کشاورزی بود تا حدی که متولیان امر در سالهای گذشته، برای حل این مشکل جلسات متعددی برگزار میکردند تا از خاک خوردن این محصول در انبارها جلوگیری کرده و بار هزینه انبارداری را از روی دوش دولت بردارند.
یک روز تصمیم گرفته میشد که این چای تبدیل به کمپوست شود و روز دیگر هم فرآوری و صادرات آن در دستور کار قرار میگرفت. اما حالا با تلاشهای وزارت جهاد کشاورزی، چای ایرانی به بازارهای جهانی راه یافته است.
براساس آخرین آمار گمرک جمهوری اسلامی ایران در یازده ماهه سال گذشته ۳۳ هزار و ۶۰۰ تن انواع چای ایرانی به ارزش ۴۱ میلیون و ۲۰۰ هزار دلار به دیگر کشورها صادر شده است. این در حالی است که تنها ۲۴ هزار و ۳۸۳ تن چای در سال ۱۴۰۰ به ارزش ۲۵ میلیون و ۴۵۷ هزار دلار به دیگر کشورها صادر شده بود.
این آمار، نشان دهنده رشد ۱۶ میلیون دلاری صادرات به لحاظ ارزشی و ۹ هزار تنی به لحاظ وزنی بوده است. به عبارت دیگر میتوان گفت صادرات چای در یازده ماهه سال گذشته به لحاظ ارزشی ۶۲ درصد و به لحاظ وزنی ۳۸ درصد نسبت به سال ۱۴۰۰ رشد داشته است.
آذربایجان، اردن، ازبکستان، افغانستان، امارات متحده عربی، اوکراین، آلبانی، آلمان، بحرین، بلاروس، پاکستان، تاجیکستان، ترکمنستان، ترکیه، سوئیس، سوئد، عراق، روسیه، فرانسه، قرقیزستان، قزاقستان، قطر، کانادا، کویت، گرجستان، هلند و هندوستان ۲۷ مقصد چای ایرانی در یازده ماهه سال گذشته بودهاند.
ابلاغ نرخ خرید تضمینی چای به چایکاران
طی چند روز گذشته شورای قیمتگذاری و اتخاذ سیاستهای حمایتی محصولات اساسی کشاورزی به استناد مفاد قانون اصلاح خرید تضمینی محصولات اساسی کشاورزی، نرخ جدید خرید تضمینی برگ سبز چای را برای سال ۱۴۰۲ تصویب کرد که این مصوبه با امضای ساداتینژاد وزیر جهادکشاورزی ابلاغ شده است.
براساس نظر شورای قیمتگذاری محصولات کشاورزی، نرخ تضمینی خرید برگ سبز چای درجه یک برای سال زراعی ۱۴۰۲ با ۵۲ درصد افزایش ۱۳ هزار و ۹۹۰ تومان اعلام شد. همچنین قیمت برگ سبز چای درجه ۲ هم امسال با ۶۲ درصد افزایش به ۱۱ هزار و ۵۰۰ تومان رسیده است.
بر اساس مفاد ابلاغیه قیمت تضمینی برگ سبز چای، قدرالسهم کارخانجات چای بابت بهای برگ سبز چای معادل ۷۵ درصد قیمت خرید تضمینی تعیین میشود و معادل ۵ درصد از بهای برگ سبز چای از محل ظرفیتهای قانون بودجه سالانه بابت افزایش سرمایه صندوق حمایت از توسعه صنعت چای کشور اختصاص مییابد ضمن آنکه از سال ۱۴۰۲ هرساله ۵ درصد از قدرالسهم دولت کاسته خواهد شد.
با توجه به رشد نرخ خرید تضمینی و افزایش بارندگیها در استانهای شمالی خصوصا استانهای تولیدکننده چای یعنی گیلان و بخشهایی از مازندران، به نظر میرسد در سال جاری نیز تولید چای افزایش یابد.
چای ایرانی بهصرفهتر از وارداتی
ایران با تولید حدود ۳۰ هزار تن چای در رتبه دوازدهم تولید چای در جهان قرار گرفته است، با این حال، کارشناسان معتقدند چای ایرانی ویژگیهای منحصربهفردی از جمله عدم آلودگی از نظر بیماریها و آفات را دارد و محصول تولید شده عاری از سمپاشی بوده به همین دلیل هیچگونه باقی مانده سموم و فلزات سنگین در آن وجود ندارد.
با وجود منحصر به فرد بودن خصوصیات چای ایرانی متاسفانه ناگزیر به واردات چای هستیم. از آنجا که مصرف سرانه سالانه چای برای هر ایرانی حدود یک کیلوگرم است و میزان مورد نیاز چای برای مصرف داخلی به ۸۰ تا ۱۰۰ هزار تن میرسد، با توجه به حجم تولید داخل، واردات را اجتناب ناپذیر است اما باید گفت که خرید چای ایرانی برای مردم به صرفهتر است، زیرا بر اساس اطلاعات موجود، قیمت هر کیلوگرم چای خارجی در بازار ۲۰۰ تا ۲۵۰ هزار تومان و چای تولید داخل ۱۰۰ تا ۱۵۰ هزار تومان است.